Tapisan Keselamatan Sebelum Menyimpan & Melabur Emas

Bismillah

Alhamdulillah,

Abg long berkesempatan untuk berkongsi dengan sahabat-sahabat bagaimana kita nak bermula mengkaji sesuatu platform simpanan dan pelaburan emas itu benar-benar telus dan jujur. Berikut adalah langkah-langkah awal yang perlu kita ambil sebelum memulakan simpanan dan pelaburan emas kita.

Tapisan Keselamatan Sebelum Menyimpan, Melabur Dan Meniaga Emas.

Terdapat 4 tapisan keselamatan utama yg perlu kita lihat dan kaji supaya kita tidak menghadapi sebarang masalah dgn simpanan emas kita dimasa hadapan.

 

TAPISAN PERTAMA
—————————–

(ALERT LIST BANK NEGARA MALAYSIA)

Sebelum kita mengambil keputusan untuk terlibat secara langsung atau tidak langsung dgn pelaburan emas atau pelaburan lain, silalah lawati website BNM utk selidik sesuatu syarikat itu TIDAK BERADA di dalam senarai alert list. Website BNM adalah seperti link berikut:-

http://www.bnm.gov.my/?ch=en_financialconsumeralert&lang=bm
(Kemaskini pada 20/9/2017)

[PUBLIC GOLD INTERNATIONAL BERHAD TIDAK BERADA DI DALAM ALERT LIST BNM TERSEBUT!!!]

TAPISAN KEDUA
———————–
( 6 KRITERIA ASAS MEMILIH EMAS PELABURAN TERBAIK)

1. Harga yang rendah :

Buatlah perbandingan harga dgn pengeluar lain dan sentiasa mengikut harga emas semasa (spot) dunia. Berubah setiap hari atau setiap 20 minit.

2. Spread@susut nilai yang paling nipis :

Bandingkan spread harga belian dan harga jualan semula dengan pengeluar lain. Lagi nipis spread lagi baik. Ianya menentukan berapa cepat dan berapa lama keuntungan kita perolehi

3. Stok emas yg tiada had :

Pastikan semasa harga emas turun, kita sentiasa dapat peluang untuk membeli. Pembelian boleh dilakukan 24/7 pada bila2 masa

4. Jaminan belian semula oleh pengeluar:

Pastikan syarikat ada jaminan belian semula emas2 kita tanpa apa2 syarat walaupun emas tersebut dlm keadaan rosak.

5. Cawangan yang banyak :

Urus niaga akan jadi lebih mudah sekiranya syarikat mempunyai cawangan disetiap negeri atau pun di negara2 jiran

6. Emas diiktiraf oleh LBMA (LONDON BULLION MARKET ASSOCIATION):

Pastikan jenama emas tersebut dpt pengiktirafan dari LBMA. Yg mana emas tersebut telah diiktiraf ketulenan dan beratnya dari badan dunia. Boleh dijual diseluruh dunia. Akta kerajaan Malaysia, emas LBMA tidak dikenakan GST 6%.

[PUBLIC GOLD INTERNATIONAL BERHAD SATU2NYA SYARIKAT YG MEMENUHI KESEMUA KRITERIA2 TERSEBUT]

TAPISAN KETIGA
————————
(SYARIKAT PENGELUAR MEMPUNYAI REPUTASI YANG TINGGI)

Carilah syarikat penjual emas pelaburan yang kukuh, stabil dan bereputasi tinggi. Lihatlah kepada business2 partner syarikat tersebut.

Contohnya Pos Malaysia Berhad. Melalui Arrahnu Pos, mereka telah bekerjasama dgn Public Gold sama ada dlm urusan pajakkan mahupun penjualan serta pembelian emas.Urusan tersebut telah dijalankan sejak 2 tahun yg lepas.

*ArRahnu Pos HANYA menjual gold bar 0.5gram, 1gram, 5gram dan 10gram serta 1/2 dinar dan 1 dinar.

Selain dari Arrahnu Pos, banyak lagi Arrahnu spt Arrahnu Agro Bank, Arrahnu Koperasi Dagang Emas, Arrahnu Koperasi Tentera, Arrahnu Bank Rakyat yg menerima pajakkan emas2 tersebut. Sekiranya syarikat tidak bereputasi tinggi, mahukah badan2 ini menjadi business partner???

[PUBLIC GOLD INTERNATIONAL BERHAD SATU2NYA SYARIKAT YANG MEMPUNYAI BUSINESS PARTNER YG RAMAI]

TAPISAN KEEMPAT
—————————–

( SIJIL PATUH SYARIAH)

Syarikat pengeluar emas yang mempunyai sijil patuh syariah bagi produk-produk emasnya mempunyai kelebihan. Ini adalah kerana bukan senang sesuatu syarikat pengeluar emas akan mendapat sijil kepatuhan syariah tersebut. Ianya melalui proses yang panjang dan rumit dari sesuatu badan iaitu Panel Syariah untuk mengesahkan kepatuhannya. Ianya juga melibatkan hukum syarak yang termaktub dalam agama Islam.

[PUBLIC GOLD INTERNATIONAL BERHAD SATU2NYA SYARIKAT YANG MEMPUNYAI SIJIL PATUH SYARIAH DI MALAYSIA DARI PANEL SYARIAH YANG SAMA DENGAN BANK NEGARA MALAYSIA DAN SURUHANJAYA SEKURITI IAITU DARI AMANIE ADVISORS SDN.BHD. IANYA DITANDATANGAN OLEH DATUK DR MOHD DAUD BAKAR]

Setelah mengkaji semua tapisan keselamatan di atas, yakinlah dgn PUBLIC GOLD sebagai satu2nya platform TERBAIK di Malaysia mahupun di dunia…

Fendy Rusli aka Abg long
Hp: 0192187992 | Introducer: PG55625
Local Speaker &
Active Superstar Dealer Public Gold

Kajang Selangor

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *